Harestua er best på Fair Play

Posted on: juli 15, 2016, by :

HARESTUA: – Alle skal blir sett, sier man på Harestua. Det er en veldig god beskrivelse på Fair Play.

Med disse ord gratulerte styreleder i IØFK, Helmer Almerud, Harestua IL, som vinner av Fair Play-prisen 2011 for Indre Østland Fotballkrets. Prisen på 10.000 kroner er fra Norsk Tipping og skal øremerkes videre arbeid med Fair Play.

En fullsatt gymsal på Harestua skole fikk en minneverdig kveld i ekte Fair Play-ånd.

Jobber med verdiene

Ærespresident i Norges Fotballforbund, Per Ravn Omdal, roste Harestua for måten de jobber med Fair Play på.

– Vi har jobbet med Fair Play i mange år. Harestua føyer seg fint inn i rekken av gode klubbmiljø som tar dette på alvor. Det som kjennetegner Harestua er at de virkelig setter de gode verdiene på dagsordenen for unge spillere. Ordene trygghet, respekt, ansvar og allsidighet gjør at alle trives i Harestua, sier Omdal.

Han legger til at Fair Play ofte handler om sunt folkevett.

– Hvordan vil vi ha det på fotballtreninga? Det viktigste er at alle blir sett og hørt, slik at ungdomsårene består av gode opplevelser. Hvis en lagkamerat skyter et dårlig skudd, må vi slå ham på skuldra å si lykke til neste gang i stedet for å kjefte ham huden full, sier Omdal.

Holder på spillerne

I Harestua er Fair Play satt i system i alle lag. Spillerne hilser på hverandre før treningene, de hjelper hverandre med henting av utstyr, har respekt for trenere og medspillere og er opplært til å ha en god tone med motspillere og voksne.

Leder i fotballgruppa, Mona Mossing, gleder seg over prisen og at arbeidet med Fair Play bidrar til en bedre klubb å jobbe i.

– Klubben har nå mellom 180 og 200 spillere, og vi håper å redusere frafallet i de eldste klassene, sier Mossing og roser arbeidet som klubbens trenerkoordinatorer, Kai Fredriksen og Christian Sandin, har lagt ned.

Alle trenerne i Harestua har trenerkurs. De er bevisste på at det skal være flere trenere på feltet samtidig, slik at alle blir sett. I tillegg trener gutter og jenter sammen, og de bygger relasjoner på tvers av kjønn og aldersgrupper.

– Det er fint å se at arbeidet bærer frukter. Gjennom et økt fokus på Fair Play opplever vi at samholdet og respekten for hverandre blir større. Vi øver på Fair Play på treningsfeltet. Barna skal ha en fin tone, hjelpe hverandre med å hente mål og utstyr og de hilser på hverandre med håndtrykk. Vi kårer også «ukens Fair-Play-spiller» som får en påskjønnelse i forhold til å ha bidratt til en god treningsøkt/uke. Det er de ulike trenerne som nominerer, sier Fredriksen.

Åtte år gamle Tobias Andersen ble kåret til årets Fair Play-spiller for 2011 fordi han fikk påskjønnelsen flest ganger.

16-åringene Kjell-Egil Haug og Sindre Lilleseth er ikke i tvil om at fokus på Fair Play gjør trivselen på trening og kamper bedre.

– Det gir positiv læring som vi tar med oss videre i livet. Vi opplever en stor grad av selvjustis på laget hvis noen ikke følger reglene, sier gutta.

De eldste spillere på Harestua synes også det er fint med holdningskontrakter.